Navāṁśa

Kada Rāśi od 30 stepeni podijelimo sa 9 dobijamo dio koji se naziva Navāṁśa. Jedna Navāṁśa iznosi 30 20’.  Računanje Navāṁśi će uvijek ići od pokretnog Rāśija u trigonu od traženog, tj. za pokretne od njih samih, za fiksne od devetog Rāśija i za dvojne Rāśije od petog. Za Navāṁśu Pārāśara u BPHS kaže sledeće: navamāśe kalatrāā, što znači da će se Navāṁśa najviše ticati partnera. Ipak, moramo priznati da postoje dvije bitne upotrebe Navāṁśe: Jedna je za posmatranje partnerstava, a druga se tiče duhovnosti.

Navāṁśa i duhovnost

Karya bhava za Navāṁśu je deveta bhava, tako da će nam ova podjelna karta predstavljati mikroskopski pogled na devetu bhavu. Deveta bhava se tiče prošlosti (dobre karme koju smo napravili u prethodnom životu), takođe će tiče Dharme osobe, pogleda na svijet. I ono što je najbitnije, deveta bhava će se ticati i sudbinske sreće ili podrške prirode na datu osobu.

Na osnovu toga, jedno od imena za Navāṁśu je i Bhāgyāṁśa (bhāgya je sreće a aṁśa je podjela). Iz Navāṁśe će se gledati najbitnije Devate (Božanstva) za osobu. Među najbitnijim Devatāma se računaju:

  • Iṣṭādevatā (Lično Božanstvo, oblik Boga koji individualnu Ātmu na evolutivni put. Ovdje se bira bilo Devatā  koju osoba smatra za Bogom )
  • Dharma Devatā (Božanstvo zaduženo za Dharmu osobe, za praćenje principa i zakona, kako društva u kojem se osoba nalazi, tako  i Unverzalnih pravila.
  • Pālanādevatā ili Pālana Karta (Božanstvo koje je poput majke, ono koje brine o našem egzistencijalnom nivou.
  • Guru Devatā (Božanski oblik Gurua)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.