Živjeti brzo…

Često, u svijetu popularnosti, nailazimo na primjere ljudi koji se pojave, za kratak vremenski period i ostave snažan utisak na društvo. U ovom članku ćemo se bazirati na muzičare koji iza sebe ostavili jako puno, a sa druge stane su puno propatili u privatnom životu i cijena popularnosti koju su platili je prevelika.

Śukra je jedna od najbitnijih Graha koje se tiču popularnosti. Śukra u trigonu sa Navāṁśa Lagnom može dati autora, umjetnika, naročito ako je podržana Čandrom u trigonu. Ova vrsta kreativnosti je drugačija u odnosu na Gurua, koji je takođe u stanju da podari autora kada se nađe u trigonu od Svāṁśe. Guru će više težiti duhovnom, dok će Śukra više dati umjetnika koji teži zadovoljavanju čula. Ovo je potvrđeno u Jaimini Sutrama[1] u prvoj Adyayi, stihovi 102 i 104. Śukra je Rajas Graha i Jāla Tattva, što je čini jako prijemčivom vezano za čula. Jedna od najbitnijih stvari kojima Šukra upravlja u našem tijelu je Ojas (Ođas), koji se može prevesti kao tjelesna snaga, jačina, energečnost, ali i kao sjaj, sijanje, manifestacija i pojava[2]. Ojas se najviše bazira na Jāla Tattvi (element vode), zato će igrati veliku ulogu vezano za emocije i osjećanja, ali će takođe pomoći vezano za odbrambeni sistem u tijelu. Ovo je jedan od razloga zbog čega Śukra može pomoći u liječenju jako krupnih oboljenja, poput kancera i slično. Preko Ojasa, Śukra je u stanju da u našem tijelu manifestuje Saṁjīvani Vidyu, moć Mahā Mṛtyunjaya mantre.

Pošto je Śukra Jāla Tattva, jedan od najvećih problema koji se mogu desiti su vezani  za Agni Tattvu. Prema principu zasnovanom na Vāra Čakri, svaka šesta Graha u Vāra Čakri se ponaša kao neprijatelj date Grahe. Tako će šesta od Sūrye u Vāra Čakri biti Śukra, koja će biti u stanju da uzrokuje destrukciju Sūrye. Maṅgala je prirodna Maraka Graha za Śukrine Lagne i obrnuto.

Maṅgala je u stanju da da Śukri jako veliku energiju, zbog Agni Tattve, ali i jako veliko izgaranje. Zbog toga će, recimo, Maṅgala i Śukra kada su povezane sa drugom Bhāvom u Navāṁśi, dati da osoba ima problem da se zadrži na jednom partneru i stoga će se javljati varanje u odnosima. Ketu je onaj koji je jedini u stanju da se izbori sa ovom kombinacijom. Zbog toga u ovakvim situacijima savjetuje obožavanje Ganeśe.

Sada ćemo pogledati primjere, koji na žalost nijesu uspjeli da se izbore sa tolikom količinom Rajasa.

Primjer 1. Layne Staley

 

zivjetibrzo1

Pogledaćemo čart frontmena grupe “Alice in chains”, Layne Staleya. Ovdje vidimo da Śukra igra jako veliku ulogu u čartu. To je vladar desete u prvoj Bhāvi, što formira Siṁhāsana yogu, zajedno sa vladarom Lagne. Tako je na Lagni prisutna takođe i Nipuṇa Yoga[1], koju kreiraju Sūrya i Budha. Śukra je takođe dispozitor Maṅgala i Ketua. Maṅgala i Ketu je takozvana Abhicāra  yoga, koja, kada se uzme u obzir činjenica da je Maṅgala Bādhakeśa, može biti jako pogubna. Ono što pogoršava situaciju je takoše i položaj Gulike u toj Bhāvi. Kao što vidimo, Śukra je u ovom slučaju snažna, nalazi se na Lagni, ali je jako afliktovana Maṅgalom, Ketuom i Rāhuom. Maṅgala kao Bādhakeśa i Rāhu u Bādhaka sthanu, pravi situaciju takvom, da je osoba sigurna da može kontrolisati stvari u životu, ali da one izmiču kontroli. U ovom slučaju je to situacija sa narkoticima (najviše zbog prisustva Gulike u trećoj Bhāvi sa Maṅgala Ketu kombinacijom). Možemo napomenuti da je Layne Staley, zbog Rāhua u jedanaestoj Bhāvi u Navāṁśi, imao jako dobar osjećaj za ritam, zbog toga se prvo opredijelio za bubnjeve, da bi kasnije Čandra sa Lagne prevagnula i on se posvetio pjevačkoj karijeri. Śukra u Navāṁśi je debilitirana u drugoj Bhāvi i dispozitor je Maṅgala, što pokazuje da osoba ima jako veliki problem sa kontrolisanjem strasti.  Ketu ima mogućnost da prekine negativni uticaj Rajas Tattve, ali pored toga što ima Rāśi Dṛṣṭi na Śukru, u konjunkciji je sa Śanijem, što je problem sam za sebe.

Nažalost, pritisak je bio preveliki i Guru u trećoj Bhāvi,koji pokazuje da će osoba imati znanje o trenutku smrti, su doveli do toga da je napustio svijet u aprilu 2002. godine.

Primjer 2. Amy Winehouse

zivjetibrzo2

Ovdje takođe vidimo da je Śukra vladar Lagne, zajedno sa Niccha Maṅgalom u trećoj Bhāvi. Ono što možemo napomenuti, vladar ove Bhāve, Čandra je u Maraṇa Kāraka Sthānu u odnosu na Lagnu, što takođe donosi probleme. U Navāṁśi, Śukra – Ātmakāraka je u osmoj Bhāvi, što pokazuje da će osoba susresti sa slabostima u životu. Opet je ponovljena kombinacija Maṅgala i Śukre i u Navāṁśi.

 

Nastaviće se …

 

[1]Jaimini Maharishi’s Upadesa Sutras – translated by Sanjay Rath

[2] MW Sanskrit Dictionary

[3] pаmetаn, vešt, vešti, oštаr, аkutni vešt u, upućene, u stаnju dа postigne stvari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.